TURİZM
1-Sandıklı Hüdai Kaplıcaları
Adres: Afyonkarahisar - Antalya Karayolu, 64. km, Afyonkarahisar/SANDIKLI, Türkiye, 03500 Sandıklı/Afyon
Telefon: 0 272 535 73 27 – 29

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, İşletme, Termal Oteller ve Eski Otel olarak faaliyet vermektedir.
Termal Oteller ve Küçük Otel tesislerinin toplam 3662 yatak kapasiteli bulunmakta, kadın erkek ayrı olmak üzere Kardelen Çamur Banyoları, Eski Çamur Banyoları, Kür Merkezi (Su Banyosu, Çamur Banyosu, Türk Hamamı), Açık ve Kapalı Yüzme Havuzları, Kükürtlü havuzlar, çeşitli Termal sular, saatlik orkide aile banyoları, atari ve oyun salonu, toplantı salonu, marketler, turistik eşya reyonları, Kuaför, Kasap, fırın ve Restorant, Yürüyüş Parkurları, Futbol sahası ve masaj ile hizmet vermekte olup, Yeşil alanlar, piknik ve mesire alanları, Dinlenmek için açık hava parkları ile tesislerimiz hizmet vermektedir.
Hüdai Kaplıcaları
Frig’lerden bu yana şifa dağıtan kaplıca, Sandıklı’ya sekiz kilometredir. Çamur banyolarıyla ünlenmiş Kaplıca, Su banyosu ve içmeleri, doğal saunaları, belgeli tesisleri, apart villaları ve sosyal tesisleriyle bir kaplıca kolonisidir.
İlk Hristiyanlık devrinde Hieropolis (Koçhisar), Başpiskoposu Sen Mişel hastaları kaplıcada tedavi ederek mucize göstermiş, bundan dolayı Hiepolis mukaddes şehir sayılmıştır.
Sir W. M. Ramsey 1881’de yazdığı “Küçük Asya’nın Tarihi ve Coğrafyası” isimli kitabında, Frigya arazisi içinde bulundugunu söylediği Sandıklı için Pentapolis ismini kullanmakta ve bu alanda Otrans (Çarhisar), Brouzos (Karasandıklı), Stektorion (Emirhisar), Hierepolis (Koçhisar) ve Eukarjis adında beş kasabanın bulunduğunu belirtmektedir. Hatta İsa’nın on iki havarisinden biri olan Paulus’un bu yörede piskoposluk yapmış olduğunu da sözlerine eklemektedir.
Yahudiliğin tarihçesini anlatan Talmud’un 315. sayfasında Frikler devrinde bu yörenin şarap ve hamamlarının meşhur oldugu bildirilmektedir. Bundan anlaşılan Sandıklının şifalı sularının tarihin en eski devirlerinden beri dertlere deva olup geldiğidir.
Frigler döneminde ve daha sonraları da kaplıcalardan dolayı Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) denilmişti Latince, dertlerden kurtulma anlamına gelen “Salut” sözcüğü yerine, bugün “Allah korusun”, “Şifa versin”, anlamına gelen “HÜDAİ” kullanılmaktadır. Halen eski dönemlere ait havuzlar misafirlerimizin ilgi odakları olmaktadır.
Çamur Banyoları
Sandıklı Hüdai Kaplıcasını diğer kaplıcalardan ayıran en önemli farkı ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyolarıdır. Kaplıcanın şifalı suları, 500 m. devam eden jeolojik bir çatlağın değişik yerlerinden kaynar. Sandıklı şifalı çamurları, özel şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı su ile karıştırılması ile elde edilir. Böylece ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkar.
Çamur Banyosu Nasıl Yapılır?
Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kil olarak görünür. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerinede geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getirilir. Sıcak kaplıca suyu çamurun üzerine 3-5 cm. kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta ve üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir süre (10-15 dakika) çamur içerisinde kalan hasta için günde bir kez bu işlem uygulanmaktadır. Bu çamur banyosunun, her türlü romatizmal hastalıklarda, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçlerine ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu doktor raporlarıyla onaylanmıştır.
Hüdai Kaplıcaları Suyun Özellikleri
Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62o ile 68o arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7’dir
Hüdai Kaplıcaları Tesisleri
Doğal Çamur Banyoları
Termal Havuzlar
Tabii Saunalar
Türk Hamamı
Masaj Salonları
Güzellik Merkezi – Kuaför
Bilardo, Masa Tenisi, Oyun Salonu, Alışveriş Merkezi
Bisiklet Parkuru, Basketbol Sahası, Yürüş Parkurları
Sandıklı Kaplıcaları‘ndan, su banyosu, çamur banyosu ve buğu (sauna) olarak yararlanılır. Buğu banyoları bölümü, erkek ve kadın banyolarından oluşur. Ayrıca kaplıcada yer alan sıcak su içmeleri de insanların hizmetine sunulmuştur.
Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının İyi Geldiği Hastalıklar
1- Romatizma
2- Nevralji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar)
3- Nevrit (Sinir ucu iltihapları)
4- Polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları)
5- Tendinit (Tenden iltihabı)
6- Periartrit (Eklem zarı iltihabı)
7- Artroz (Eklem kireçlenmeleri)
8- Romatoit Artrit (ateşli romatizma hastalıkları)
9- Selülit(Yumuşak doku romatizması)
10- Siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması)
11- Spondilit (Omurganın kireçlenmesi)
12- Mialji (Kas ağrıları)
13- Kadın hastalıkları (Kronik dönemlerde)
14- Polio Sekeli (Çocuk felci sekeli)
15- Hemipleji (Vücudun bir yerinin felci)
16- Parapleji (Her iki alt ekstremitenin ‘her iki alt bacağın’ felci)
17- Kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller
18- Ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu
19- Bağırsak hastalıkları
20- Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi.
Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına Ulaşım
Afyon Antalya Kara yolu 65. km Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına kara ve çevre illerdeki hava yolu ile ulaşım mümkündür. Sandıklı konum olarak İç Ege’de, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada yer alır. Afyon ilinin 60 km güneyinde yer alan Sandıklı’ya yurdumuzun bir çok yerinden ulaşım olanağı vardır.
Sandıklı, yurdumuzun kuzey ve güney bağlantısını sağlayan Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya kara yolu üzerinde bulunur. Ayrıca Sandıklı’ya tren yolu ile de ulaşmak mümkündür. Sandıklı’nın 8 km güney-batısında yer alan kaplıcaya, Sandıklı’dan sürekli olarak ( 07:00 – 24:00 saatleri arasında ) belediye otobüsleri çalışmaktadır.
2- Akdağ Tabiat Parkı

Adres: Akdağ Tabiat Parkı, 03500 Çamoğlu/Sandıklı/Afyonkarahisar
Akdağ Tabiat parkı yemyeşil ormanları su kaynakları, uçsuz bucaksız çayırları; zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatıyla, (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt v.s) monoton ve betonlaşan hayatınıza bir anda huzur ve canlılık kazandırır.
Doğal peyzajı bozmadan yapılan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, göleti, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, bungalovlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılmıştır.
Doğa sevenlere, doğayla baş başa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği Kocayayla civarında, keşfedilmeyi bekleyen pek çok mağara vardır. Tahmini 20 km. uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay görülmeye değerdir. Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, treking yapanların ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır.
Konum
Sandıklı/Afyonkarahisar
Ziyaret Bilgileri
Haftanın 7 günü ziyaret edilebilir.
Giriş ve Konaklama Ücretleri
Motorsiklet-ATV: 5 TL
Otomobil: 12,50 TL
Minibüs : 50 TL
Midibüs: 70 TL
Otobüs: 120 TL
Kır Evi Günlük (6 Kişi): 350 TL
Çadır: 10 TL
Çadır Elektrik: 10 TL
Karavan-Motor: 20 TL
Tekne Kişi Başı: 15 TL (Tam) 10 TL (Öğrenci)
İletişim
Telefon-Whatsapp: 0 533 371 85 26
Sandıklı Belediyesi: 444 60 03
https://www.facebook.com/akdagtabiat
http://www.instagram.com/akdagtabiat
3- Sandıklı Kalesi

Adres: Sandıklı İlçe Merkezi Hisar içi
Rivayete göre, Germiyanoğullarından Sahipataoğulları, Afyonkarahisar’da beyliklerini sürdürüyorlardı. İlçemiz, o gün Bizans hakimiyetindeydi. Bizans beylerinden birisinin düğününe Germiyanoğulları davet edilir. Düğüne giderlerken, hediye süsü verdikleri 40 deveye yüklenen 80 sandık içerisine 80 yiğit konulur. Herkes zevk-i alemde iken bu yiğitler sandıklardan çıkar ve ufak bir çarpışmadan sonra Sandıklı’yı fethederler. Bu nedenle de bu yere SANDIKLI adı verilir.
Sandıklı Hisarının tarihi üzerine Afyonkarahisar müze müdürlüğünün 1994 te yaptığı incelemeye göre kale M.Ö 3000-2000 yılları arasında eski Tunç döneminde yığma (20 mt yüksekliğinde ve 160 mt çapında) olarak yapılmış bir höyük olduğu tespit edilmiştir. Zira hisarın etrafında çok yoğun bu döneme ait çömlek parçaları bulunmuştur. Bu höyükün üzerinde o devirlerden kalma surlar olduğu, Germiyanoğulları kaleyi fethettikten sonra kale surları 2 mt eninde yeniden yapılmıştır. Bu gün kalan duvar Germiyanoğluları zamanından kalmadır. Yine bu kaleye ait kitabe Çavuş Çeşmesi'nin yan dikmeleri olarak durmaktadır.
Bu kitabede kaleyi Germiyan Sultanı 1. Yakup Çelebi yeniden yapmıştır diye yazıyor. 1. Yakup Çelebi, Mevlana’nın torunu Muttahare Hanımın oğludur. İlçemizde yaşamış olan Yunus Emre, Nurettin Sultan, Yalıncak Sultan gibi Horasan erenleriyle aynı çağda yaşamıştır. 1.Yakup Çelebi'nin Yunus Emre ve bu erenleri ziyarete geldiğini Yunus Emre bir şiirinde ismen yazmıştır. Yunus Emre ilçemizde yaşamış olup Çay köy ve Hisarın yakınında iki zaviyesi olduğu bilinmektedir. 1.Yakup Çelebi'nin o gün için Bizanslılara karşı ilçemizdeki halkı ve horasan erenlerini korumak için bu kaleyi yaptırdığı biliniyor
4-UluCamii

Sandıklı ilçe Merkezi’nde, çarşı içindedir. Önce mescit iken sonradan camiye dönüştürülmüştür. Cami, Bahattin Ömer Bin Alaaddin tarafından Mimar Ayder’e H.780 (M.1379) yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tek kubbeli, minareli bir yapıdır. Daha sonra son cemaat yeri eklenmiştir.
5-Havai Camii

Sandıklı İlçesi'nde bulunan 161 yıllık Havai Camii bahçesinde 9 mezara ait hece taşları bulundu. En eskisi 200 yıllık olduğu belirlenen mezarlar yeniden düzenlendi.Sandıklı Çay Mahallesi'nde 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan ve Ramazan ayında yeniden ibadete açılan Havai Camii bahçesinde 9 mezara ait hece taşları bulundu. Hece taşlarındaki yazılardan en eskisi 200 yıllık olduğu tahmin edilen mezarlar Havai Cami Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından yeniden düzenlendi.
6-Yunus Emre Türbesi

- 18. ve 19. yy Devlet arşivlerinde ilçemizde Hacı Köy ve Çayköy'de (Yunus Emre Mahallesi) iki adet zaviyesi olduğuna dair kayıt belgelerini elimizde mevcut olup kendileri ve okunuşları sunulmuştur. Bu belgelerde bahsedilen Hacı Köyü, Sandıklı Hisar Mahallesi Eski Afyon yolu üzerindedir. 1.Sultan Mahmut dönemine ait bir belge ve okunuşu verilmiştir.
Bu zaviyelerin zaviye-darlarının günümüze kadar olan şeceresini belgelerle tespit etmiş durumdayız.Yalnız 1945 yılında Maarif Bakanlığında iade edileceği belirtilerek Sandıklı'dan giden belgeler zaviye-darlık beratının ortaya çıkması ile son zaviye-dar Rahmetullah'ın torunu Mustafa BÜTÜNER'in “Yunus Emre benim büyük dedemdir” iddiaları da açıklığa kavuşacaktır.
- Germiyanoğlu Beyliği döneminde 1.Yakup Bey'in (diğer adı Seydi Sultan) Horasan'dan gelen ya da Hacı Bektaş Veli'nin bölgemize görevlendirdiği Hacım Sultan, Menteş Baba, Sarı Saltık, Sarı Selçuk, Yalıncak Sultan,Seyh Nureddin Sultan, Tabduk Emre, Yunus Emre... gibi erenlere kol kanat gerdiğinden burada mekan tutmuşlar, zaviyelerini kurmuşlardır. O dönemin kaoslu ortamında güçlü bir bey olan 1.Yakup Bey,ilcemizde pek çok eser meydana getirmiştir. Adının geçtiği bölgede tek kitabe Sandıklı'dadır. Yunus Emre'yi ziyarete gelen 1. Yakup Çelebi için şiirinde “Devletli başlar geldi” diyerek adını zikretmiştir. Bununla ilgili belgeleri sizlere geniş bir araştırma sonucu altı adet belge sunulmuştur.
3.Yunus Emre kendi tarikat silsilesini açıklarken belirttiği Tabduk Emre ve Sarı Saltık vardır. Bu iki zatta Sandıklı'da olup halen ziyaret edilmektedir. Tabduk Emre'ye ait kadastro belgesi ve Sarı Saltık Vakfına ait belgeleri elimizdedir.
4.Sandıklı'da yetişmiş pek çok şair vardır. Bunlardan birisi de Germiyanoğlu 1. Yakup Dönemine türbesi yapılan Şeyh Nureddin Sultan'ın torunu Şeyh Hamza'dır. Şeyh Hamza'nın muhtemelen 15.yy da yaşamış veli ve divan sahibi bir şairimizdir. Divanını torunlarından Hacı Nasuh Efendi tarafından 1758 yılında ortaya çıkarılmış, 1927 yılında İstanbul'da Osmanlıca basılan Afyon Nur Mecmuasında yayınlanmıştır. Bu şiiri 1945 yılında Sandıklı'ya ziyarete gelen eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ali Rıza Hakses, o dönemin meşhur büyüklerinden Hevaî Cami imamı Ali Rüşdi (Özbilgin) Efendi'nin 1758 yılında kaydedilen Şeyh Hamza Divanın okuduklarını hatıratında yazmıştır. Bununla ilgili bölümün fotokopisi de konu içinde sunulmuştur. Bu şiirde Şeyh Hamza, Yunus Emre ve Tabduk Emre'yi ismen zikretmiş, ve Yunus Emre'nin kabrinin iki çay arasında medfun bulunduğu beyan ettiğine dair belgeleri de sunduk.
- Osmanlı İmparatorluğu döneminde her yıl yayınlanan Salnameler incelendiğinde; H.1302 M. 1885 yılına ait Hüdavendiğar Salnamesi'nde pek çok veli adı sıralanmakta, Yunus Emre'nin Çay Köy'de bulunduğunu açıkça yazılmaktadır. Söz konusu belge ekler içinde Türkçesi ile birlikte verilmiştir.
- Bugüne kadar hiç yayınlanmamış evlerimizde eskiden kalan Yunus Emre'ye ait şiirlerin kendilerini ve okunuşlarını sizlerin istifadenize sunduk. Bu şiirlerde Yunus Emre adları açıkça görülmekte olup, daha pek çok şiir ortaya çıkarılacaktır.
- Afyon Evliyaları kitabı yazarı Fikri Yazıcıoğlu, 1991 Yılı Afyon Belediyesi'nin yayını Beldemiz derginde, Yunus Emre'nin Sandıklı'da olduğuna dair sunumu içinde alti tane belge sunmakta ve orijinal cönkte “Karaca Ahmet İlahisi” ni sunmuştur. Bu ilahide Sandıklı'daki Gözcü Baba'dan bahsetmektedir.
7-Aziz Aberkios’un Mezarı

1900 yıllık yazıt bir asır önce Hüdai Kaplıcaları kükürtlü hamamın duvarından sökülerek Vatikan müzesine hediye edilmiş.
Aberkios'un Hayatı kitabından dünya bu azizi tanıyor. (Aziz Aberkios veya St. Abercius şeklinde Google arama çubuğundan ararsanız binlerce sayfa dökümana erişirsiniz.) Fakat hangi Hieropolis şehrinde yaşadığı bilinmiyordu. 19. yüzyılda İskoçyalı Prof. Ramsay ilçemize 6 defa gelmiş, Frigya bölgesinde devrim niteliğinde keşif ve saptamalar yapmıştır. 1883 yılında Ramsay tekrar Sandıklı'ya gelir ve Hüdai Kaplıcaları'nda yaptığı araştırmalarda kükürtü erkekler hamamının girişindeki duvarda iki adet mermer yazıt parçalarını bulur. Bunların, kitapta bahsedilen Aberkios'un mezar yazıtı olduğunu fark eder. Bu yazıtlardan daha sonra haberi olan Papa 13. Leo, Abdülhamid'e bir elçi göndererek bu yazıtları istemiştir. Padişah Abdülhamid'in izni üzerine hamam duvarından bu iki yazıt 1892 yılında sökülerek Vatikan'a götürülmüştür. Bu yazıtlar Vatikan müzesinin en önemli eserlerinin sergilendiği bir bölümde şu an sergilenmektedir.
8-Konaklar



TURİZM
1-Sandıklı Hüdai Kaplıcaları
Adres: Afyonkarahisar - Antalya Karayolu, 64. km, Afyonkarahisar/SANDIKLI, Türkiye, 03500 Sandıklı/Afyon
Telefon: 0 272 535 73 27 – 29
Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, İşletme, Termal Oteller ve Eski Otel olarak faaliyet vermektedir.
Termal Oteller ve Küçük Otel tesislerinin toplam 3662 yatak kapasiteli bulunmakta, kadın erkek ayrı olmak üzere Kardelen Çamur Banyoları, Eski Çamur Banyoları, Kür Merkezi (Su Banyosu, Çamur Banyosu, Türk Hamamı), Açık ve Kapalı Yüzme Havuzları, Kükürtlü havuzlar, çeşitli Termal sular, saatlik orkide aile banyoları, atari ve oyun salonu, toplantı salonu, marketler, turistik eşya reyonları, Kuaför, Kasap, fırın ve Restorant, Yürüyüş Parkurları, Futbol sahası ve masaj ile hizmet vermekte olup, Yeşil alanlar, piknik ve mesire alanları, Dinlenmek için açık hava parkları ile tesislerimiz hizmet vermektedir.
Hüdai Kaplıcaları
Frig’lerden bu yana şifa dağıtan kaplıca, Sandıklı’ya sekiz kilometredir. Çamur banyolarıyla ünlenmiş Kaplıca, Su banyosu ve içmeleri, doğal saunaları, belgeli tesisleri, apart villaları ve sosyal tesisleriyle bir kaplıca kolonisidir.
İlk Hristiyanlık devrinde Hieropolis (Koçhisar), Başpiskoposu Sen Mişel hastaları kaplıcada tedavi ederek mucize göstermiş, bundan dolayı Hiepolis mukaddes şehir sayılmıştır.
Sir W. M. Ramsey 1881’de yazdığı “Küçük Asya’nın Tarihi ve Coğrafyası” isimli kitabında, Frigya arazisi içinde bulundugunu söylediği Sandıklı için Pentapolis ismini kullanmakta ve bu alanda Otrans (Çarhisar), Brouzos (Karasandıklı), Stektorion (Emirhisar), Hierepolis (Koçhisar) ve Eukarjis adında beş kasabanın bulunduğunu belirtmektedir. Hatta İsa’nın on iki havarisinden biri olan Paulus’un bu yörede piskoposluk yapmış olduğunu da sözlerine eklemektedir.
Yahudiliğin tarihçesini anlatan Talmud’un 315. sayfasında Frikler devrinde bu yörenin şarap ve hamamlarının meşhur oldugu bildirilmektedir. Bundan anlaşılan Sandıklının şifalı sularının tarihin en eski devirlerinden beri dertlere deva olup geldiğidir.
Frigler döneminde ve daha sonraları da kaplıcalardan dolayı Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) denilmişti Latince, dertlerden kurtulma anlamına gelen “Salut” sözcüğü yerine, bugün “Allah korusun”, “Şifa versin”, anlamına gelen “HÜDAİ” kullanılmaktadır. Halen eski dönemlere ait havuzlar misafirlerimizin ilgi odakları olmaktadır.
Çamur Banyoları
Sandıklı Hüdai Kaplıcasını diğer kaplıcalardan ayıran en önemli farkı ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyolarıdır. Kaplıcanın şifalı suları, 500 m. devam eden jeolojik bir çatlağın değişik yerlerinden kaynar. Sandıklı şifalı çamurları, özel şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı su ile karıştırılması ile elde edilir. Böylece ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkar.
Çamur Banyosu Nasıl Yapılır?
Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kil olarak görünür. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerinede geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getirilir. Sıcak kaplıca suyu çamurun üzerine 3-5 cm. kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta ve üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir süre (10-15 dakika) çamur içerisinde kalan hasta için günde bir kez bu işlem uygulanmaktadır. Bu çamur banyosunun, her türlü romatizmal hastalıklarda, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçlerine ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu doktor raporlarıyla onaylanmıştır.
Hüdai Kaplıcaları Suyun Özellikleri
Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62o ile 68o arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7’dir
Hüdai Kaplıcaları Tesisleri
Doğal Çamur Banyoları
Termal Havuzlar
Tabii Saunalar
Türk Hamamı
Masaj Salonları
Güzellik Merkezi – Kuaför
Bilardo, Masa Tenisi, Oyun Salonu, Alışveriş Merkezi
Bisiklet Parkuru, Basketbol Sahası, Yürüş Parkurları
Sandıklı Kaplıcaları‘ndan, su banyosu, çamur banyosu ve buğu (sauna) olarak yararlanılır. Buğu banyoları bölümü, erkek ve kadın banyolarından oluşur. Ayrıca kaplıcada yer alan sıcak su içmeleri de insanların hizmetine sunulmuştur.
Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının İyi Geldiği Hastalıklar
1- Romatizma
2- Nevralji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar)
3- Nevrit (Sinir ucu iltihapları)
4- Polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları)
5- Tendinit (Tenden iltihabı)
6- Periartrit (Eklem zarı iltihabı)
7- Artroz (Eklem kireçlenmeleri)
8- Romatoit Artrit (ateşli romatizma hastalıkları)
9- Selülit(Yumuşak doku romatizması)
10- Siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması)
11- Spondilit (Omurganın kireçlenmesi)
12- Mialji (Kas ağrıları)
13- Kadın hastalıkları (Kronik dönemlerde)
14- Polio Sekeli (Çocuk felci sekeli)
15- Hemipleji (Vücudun bir yerinin felci)
16- Parapleji (Her iki alt ekstremitenin ‘her iki alt bacağın’ felci)
17- Kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller
18- Ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu
19- Bağırsak hastalıkları
20- Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi.
Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına Ulaşım
Afyon Antalya Kara yolu 65. km Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına kara ve çevre illerdeki hava yolu ile ulaşım mümkündür. Sandıklı konum olarak İç Ege’de, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada yer alır. Afyon ilinin 60 km güneyinde yer alan Sandıklı’ya yurdumuzun bir çok yerinden ulaşım olanağı vardır.
Sandıklı, yurdumuzun kuzey ve güney bağlantısını sağlayan Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya kara yolu üzerinde bulunur. Ayrıca Sandıklı’ya tren yolu ile de ulaşmak mümkündür. Sandıklı’nın 8 km güney-batısında yer alan kaplıcaya, Sandıklı’dan sürekli olarak ( 07:00 – 24:00 saatleri arasında ) belediye otobüsleri çalışmaktadır.
2- Akdağ Tabiat Parkı
Adres: Akdağ Tabiat Parkı, 03500 Çamoğlu/Sandıklı/Afyonkarahisar
Akdağ Tabiat parkı yemyeşil ormanları su kaynakları, uçsuz bucaksız çayırları; zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatıyla, (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt v.s) monoton ve betonlaşan hayatınıza bir anda huzur ve canlılık kazandırır.
Doğal peyzajı bozmadan yapılan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, göleti, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, bungalovlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılmıştır.
Doğa sevenlere, doğayla baş başa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği Kocayayla civarında, keşfedilmeyi bekleyen pek çok mağara vardır. Tahmini 20 km. uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay görülmeye değerdir. Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, treking yapanların ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır.
Konum
Sandıklı/Afyonkarahisar
Ziyaret Bilgileri
Haftanın 7 günü ziyaret edilebilir.
Giriş ve Konaklama Ücretleri
Motorsiklet-ATV: 5 TL
Otomobil: 12,50 TL
Minibüs : 50 TL
Midibüs: 70 TL
Otobüs: 120 TL
Kır Evi Günlük (6 Kişi): 350 TL
Çadır: 10 TL
Çadır Elektrik: 10 TL
Karavan-Motor: 20 TL
Tekne Kişi Başı: 15 TL (Tam) 10 TL (Öğrenci)
İletişim
Telefon-Whatsapp: 0 533 371 85 26
Sandıklı Belediyesi: 444 60 03
https://www.facebook.com/akdagtabiat
http://www.instagram.com/akdagtabiat
3- Sandıklı Kalesi
Adres: Sandıklı İlçe Merkezi Hisar içi
Rivayete göre, Germiyanoğullarından Sahipataoğulları, Afyonkarahisar’da beyliklerini sürdürüyorlardı. İlçemiz, o gün Bizans hakimiyetindeydi. Bizans beylerinden birisinin düğününe Germiyanoğulları davet edilir. Düğüne giderlerken, hediye süsü verdikleri 40 deveye yüklenen 80 sandık içerisine 80 yiğit konulur. Herkes zevk-i alemde iken bu yiğitler sandıklardan çıkar ve ufak bir çarpışmadan sonra Sandıklı’yı fethederler. Bu nedenle de bu yere SANDIKLI adı verilir.
Sandıklı Hisarının tarihi üzerine Afyonkarahisar müze müdürlüğünün 1994 te yaptığı incelemeye göre kale M.Ö 3000-2000 yılları arasında eski Tunç döneminde yığma (20 mt yüksekliğinde ve 160 mt çapında) olarak yapılmış bir höyük olduğu tespit edilmiştir. Zira hisarın etrafında çok yoğun bu döneme ait çömlek parçaları bulunmuştur. Bu höyükün üzerinde o devirlerden kalma surlar olduğu, Germiyanoğulları kaleyi fethettikten sonra kale surları 2 mt eninde yeniden yapılmıştır. Bu gün kalan duvar Germiyanoğluları zamanından kalmadır. Yine bu kaleye ait kitabe Çavuş Çeşmesi'nin yan dikmeleri olarak durmaktadır.
Bu kitabede kaleyi Germiyan Sultanı 1. Yakup Çelebi yeniden yapmıştır diye yazıyor. 1. Yakup Çelebi, Mevlana’nın torunu Muttahare Hanımın oğludur. İlçemizde yaşamış olan Yunus Emre, Nurettin Sultan, Yalıncak Sultan gibi Horasan erenleriyle aynı çağda yaşamıştır. 1.Yakup Çelebi'nin Yunus Emre ve bu erenleri ziyarete geldiğini Yunus Emre bir şiirinde ismen yazmıştır. Yunus Emre ilçemizde yaşamış olup Çay köy ve Hisarın yakınında iki zaviyesi olduğu bilinmektedir. 1.Yakup Çelebi'nin o gün için Bizanslılara karşı ilçemizdeki halkı ve horasan erenlerini korumak için bu kaleyi yaptırdığı biliniyor
4-UluCamii
Sandıklı ilçe Merkezi’nde, çarşı içindedir. Önce mescit iken sonradan camiye dönüştürülmüştür. Cami, Bahattin Ömer Bin Alaaddin tarafından Mimar Ayder’e H.780 (M.1379) yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tek kubbeli, minareli bir yapıdır. Daha sonra son cemaat yeri eklenmiştir.
5-Havai Camii
Sandıklı İlçesi'nde bulunan 161 yıllık Havai Camii bahçesinde 9 mezara ait hece taşları bulundu. En eskisi 200 yıllık olduğu belirlenen mezarlar yeniden düzenlendi.Sandıklı Çay Mahallesi'nde 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan ve Ramazan ayında yeniden ibadete açılan Havai Camii bahçesinde 9 mezara ait hece taşları bulundu. Hece taşlarındaki yazılardan en eskisi 200 yıllık olduğu tahmin edilen mezarlar Havai Cami Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından yeniden düzenlendi.
6-Yunus Emre Türbesi
- 18. ve 19. yy Devlet arşivlerinde ilçemizde Hacı Köy ve Çayköy'de (Yunus Emre Mahallesi) iki adet zaviyesi olduğuna dair kayıt belgelerini elimizde mevcut olup kendileri ve okunuşları sunulmuştur. Bu belgelerde bahsedilen Hacı Köyü, Sandıklı Hisar Mahallesi Eski Afyon yolu üzerindedir. 1.Sultan Mahmut dönemine ait bir belge ve okunuşu verilmiştir.
Bu zaviyelerin zaviye-darlarının günümüze kadar olan şeceresini belgelerle tespit etmiş durumdayız.Yalnız 1945 yılında Maarif Bakanlığında iade edileceği belirtilerek Sandıklı'dan giden belgeler zaviye-darlık beratının ortaya çıkması ile son zaviye-dar Rahmetullah'ın torunu Mustafa BÜTÜNER'in “Yunus Emre benim büyük dedemdir” iddiaları da açıklığa kavuşacaktır.
- Germiyanoğlu Beyliği döneminde 1.Yakup Bey'in (diğer adı Seydi Sultan) Horasan'dan gelen ya da Hacı Bektaş Veli'nin bölgemize görevlendirdiği Hacım Sultan, Menteş Baba, Sarı Saltık, Sarı Selçuk, Yalıncak Sultan,Seyh Nureddin Sultan, Tabduk Emre, Yunus Emre... gibi erenlere kol kanat gerdiğinden burada mekan tutmuşlar, zaviyelerini kurmuşlardır. O dönemin kaoslu ortamında güçlü bir bey olan 1.Yakup Bey,ilcemizde pek çok eser meydana getirmiştir. Adının geçtiği bölgede tek kitabe Sandıklı'dadır. Yunus Emre'yi ziyarete gelen 1. Yakup Çelebi için şiirinde “Devletli başlar geldi” diyerek adını zikretmiştir. Bununla ilgili belgeleri sizlere geniş bir araştırma sonucu altı adet belge sunulmuştur.
3.Yunus Emre kendi tarikat silsilesini açıklarken belirttiği Tabduk Emre ve Sarı Saltık vardır. Bu iki zatta Sandıklı'da olup halen ziyaret edilmektedir. Tabduk Emre'ye ait kadastro belgesi ve Sarı Saltık Vakfına ait belgeleri elimizdedir.
4.Sandıklı'da yetişmiş pek çok şair vardır. Bunlardan birisi de Germiyanoğlu 1. Yakup Dönemine türbesi yapılan Şeyh Nureddin Sultan'ın torunu Şeyh Hamza'dır. Şeyh Hamza'nın muhtemelen 15.yy da yaşamış veli ve divan sahibi bir şairimizdir. Divanını torunlarından Hacı Nasuh Efendi tarafından 1758 yılında ortaya çıkarılmış, 1927 yılında İstanbul'da Osmanlıca basılan Afyon Nur Mecmuasında yayınlanmıştır. Bu şiiri 1945 yılında Sandıklı'ya ziyarete gelen eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ali Rıza Hakses, o dönemin meşhur büyüklerinden Hevaî Cami imamı Ali Rüşdi (Özbilgin) Efendi'nin 1758 yılında kaydedilen Şeyh Hamza Divanın okuduklarını hatıratında yazmıştır. Bununla ilgili bölümün fotokopisi de konu içinde sunulmuştur. Bu şiirde Şeyh Hamza, Yunus Emre ve Tabduk Emre'yi ismen zikretmiş, ve Yunus Emre'nin kabrinin iki çay arasında medfun bulunduğu beyan ettiğine dair belgeleri de sunduk.
- Osmanlı İmparatorluğu döneminde her yıl yayınlanan Salnameler incelendiğinde; H.1302 M. 1885 yılına ait Hüdavendiğar Salnamesi'nde pek çok veli adı sıralanmakta, Yunus Emre'nin Çay Köy'de bulunduğunu açıkça yazılmaktadır. Söz konusu belge ekler içinde Türkçesi ile birlikte verilmiştir.
- Bugüne kadar hiç yayınlanmamış evlerimizde eskiden kalan Yunus Emre'ye ait şiirlerin kendilerini ve okunuşlarını sizlerin istifadenize sunduk. Bu şiirlerde Yunus Emre adları açıkça görülmekte olup, daha pek çok şiir ortaya çıkarılacaktır.
- Afyon Evliyaları kitabı yazarı Fikri Yazıcıoğlu, 1991 Yılı Afyon Belediyesi'nin yayını Beldemiz derginde, Yunus Emre'nin Sandıklı'da olduğuna dair sunumu içinde alti tane belge sunmakta ve orijinal cönkte “Karaca Ahmet İlahisi” ni sunmuştur. Bu ilahide Sandıklı'daki Gözcü Baba'dan bahsetmektedir.
7-Aziz Aberkios’un Mezarı
1900 yıllık yazıt bir asır önce Hüdai Kaplıcaları kükürtlü hamamın duvarından sökülerek Vatikan müzesine hediye edilmiş.
Aberkios'un Hayatı kitabından dünya bu azizi tanıyor. (Aziz Aberkios veya St. Abercius şeklinde Google arama çubuğundan ararsanız binlerce sayfa dökümana erişirsiniz.) Fakat hangi Hieropolis şehrinde yaşadığı bilinmiyordu. 19. yüzyılda İskoçyalı Prof. Ramsay ilçemize 6 defa gelmiş, Frigya bölgesinde devrim niteliğinde keşif ve saptamalar yapmıştır. 1883 yılında Ramsay tekrar Sandıklı'ya gelir ve Hüdai Kaplıcaları'nda yaptığı araştırmalarda kükürtü erkekler hamamının girişindeki duvarda iki adet mermer yazıt parçalarını bulur. Bunların, kitapta bahsedilen Aberkios'un mezar yazıtı olduğunu fark eder. Bu yazıtlardan daha sonra haberi olan Papa 13. Leo, Abdülhamid'e bir elçi göndererek bu yazıtları istemiştir. Padişah Abdülhamid'in izni üzerine hamam duvarından bu iki yazıt 1892 yılında sökülerek Vatikan'a götürülmüştür. Bu yazıtlar Vatikan müzesinin en önemli eserlerinin sergilendiği bir bölümde şu an sergilenmektedir.
8-Konaklar